Einde van het handhavingsmoratorium
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer actief gaan handhaven op schijnzelfstandigheid, nu het zogenoemde ‘handhavingsmoratorium’ eindigt. Dit betekent dat als de Belastingdienst concludeert dat een arbeidsrelatie met een zzp’er eigenlijk een arbeidsovereenkomst is, er met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 een naheffing voor de loonheffingen kan worden opgelegd. Gedurende het eerste jaar van deze handhaving zullen er geen vergrijpboetes worden opgelegd, mits kan worden aangetoond dat er maatregelen zijn genomen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Nieuwe richtlijnen van de Belastingdienst
De Belastingdienst heeft onlangs de “Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties” gepubliceerd. Hierin wordt op hoofdlijnen uitgelegd hoe de Belastingdienst zal beoordelen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst. Hierbij worden de gezichtspunten gehanteerd die door de Hoge Raad op 24 maart 2023 in het Deliveroo-arrest zijn geformuleerd.
Financiële gevolgen van herkwalificatie
Als een arbeidsrelatie feitelijk kwalificeert als een arbeidsovereenkomst, kunnen de financiële gevolgen van een herkwalificatie aanzienlijk zijn voor een opdrachtgever. Dit kan onder andere leiden tot:
- Naheffing voor de loonheffingen;
- Toepassing van o.a. arbeidsrechtelijke ontslagbescherming;
- Een naheffing van het pensioenfonds tot maximaal vijf jaar terug (ook vóór 1 januari 2025!) voor niet afgedragen pensioenpremies, indien er sprake is van een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds.
Wat betekent dit voor jouw organisatie?
De gevolgen zijn dus niet beperkt tot een eventuele naheffing voor de loonheffingen. Als je gebruik maakt van zzp’ers in je organisatie, is het verstandig om de arbeidsrelatie met de zzp’er kritisch te evalueren en tijdig maatregelen te nemen om de financiële risico’s te beperken. Heb je hierbij hulp of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op.