Estate planning wordt ook wel nalatenschapsplanning genoemd en gaat over het plannen en regelen van je (privé) nalatenschap. Je kunt hierbij denken aan schenkingen, trouwen, overlijden en opvolging binnen een familiebedrijf. Het gaat hier over het zo voordelig mogelijk overdragen van het opgebouwde vermogen aan erfgenamen.

De meeste mensen denken liever niet na over het einde der tijden, maar het is wel verstandig. Je wil natuurlijk niet dat je nabestaanden voor verrassingen komen te staan.

Schenkingen

Een schenking is de bekendste vorm van vermogensoverheveling tijdens leven. Je moet over deze schenkingen wel schenkbelasting betalen. De hoogte van deze schenkbelasting hangt af van de relatie tussen de schenker en ontvanger.

Er zijn ook vrijstellingen mogelijk op de schenkbelasting. Je kunt deze vrijstellingen optimaal benutten met het opstellen van een schenkingsplan, zodat je zo voordelig mogelijk kunt schenken. Je kunt hier ook uitsluitingen in op laten nemen. Zo  kun je bijvoorbeeld voorkomen dat de ex-partner van je kind na de scheiding er vandoor gaat met de helft van jouw schenking.

Overlijden

Vermogensoverheveling bij overlijden gebeurt via een testament. Bij testamenten is het belangrijk je goed te laten voorlichten omdat je ook over de erfenis belasting betaalt. Omdat er veel verschillende soorten testamenten zijn is het belangrijk een testament te kiezen dat volledig is afgestemd op jouw specifieke situatie en wensen. Zo bestaat er bijvoorbeeld het levenstestament, waar je in vast kunt leggen hoe de belangrijke zaken in jouw leven verlopen als je zelf niet meer in staat bent om dit te regelen. Dit kan bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, dementie of een ongeluk. Ook wijzigt de wetgeving regelmatig, waardoor het noodzakelijk is een opgesteld testament periodiek te laten nakijken op actualiteit.

Trouwen

Bij estate planning zal er altijd gekeken worden naar de huwelijkse voorwaarden en of deze nog up-to-date zijn. Je vermogen kan gedurende je leven behoorlijk veranderen en het kan zijn dat je huwelijkse voorwaarden hier niet meer op aan sluiten. Met het aanpassen van de huwelijkse voorwaarden kun je mogelijk erfbelasting besparen.

Opvolging binnen familiebedrijf

Als je een onderneming erft of geschonken krijgt, betaal je belasting. Hoeveel belasting dit is hangt af van de waarde van de onderneming. Het kan ook zijn dat er een vrijstelling mogelijk is.

Als je het familiebedrijf overneemt van je ouders dan kun je gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Met deze regeling betaal je geen of minder belasting. Je moet met deze regeling wel aan een aantal voorwaarden voldoen en dit kan soms behoorlijk complex zijn. Laat je hier dus altijd goed over adviseren.

Ook je nalatenschap goed regelen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Onze fiscale experts kunnen je voorzien in advies over de meest complexe vraagstukken.