Heb je een auto van de zaak en gebruik je deze ook privé? Dan krijg je te maken met eventuele bijtelling. Je werkgever telt dan een bedrag bij je loon op. Dit bedrag bestaat uit een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Voor 2021 er veranderingen doorgevoerd. Je leest hier welke dit zijn. 

Bijtelling

Rijd je jaarlijks minder dan 500 kilometers privé? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Rijd je meer dan 500 kilometers privé dan geldt in 2020 meestal een fiscale bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto.

In het geval van een volledig elektrisch voertuig is dit 8% tot € 45.000 van de catalogusprijs. Over de meerprijs betaal je 22%.

Auto’s met een hybride aandrijving (deels elektrisch, deels diesel of benzine) tellen niet meer mee voor het lage tarief. Hier betaal je dus ook 22% bijtelling over.

Voor 1 januari 2020 aangeschaft

In 2019 waren de regels voor een volledig elektrisch voertuig nog anders. De bijtelling was vorig jaar 4% over de eerste € 50.000. Is je auto voor 1 januari dit jaar aangeschaft dan gelden deze regels nog.

Youngtimer

Voor auto’s van 15 jaar en ouder bestaat de Youngtimer regeling. Dit kan erg voordelig zijn omdat de bijtelling niet wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto maar over de dagwaarde. En die ligt vaak een flink stuk lager. Het bijtellingspercentage ligt wel hoger, op 35%. Betreft het een volledig elektrische auto dan bedraagt het percentage 17 %.

Rittenadministratie

Wie zijn zakelijke auto niet of nauwelijks voor privédoeleinden gebruikt, hoeft geen bijtelling te betalen. Om dit aan te tonen, houden de meeste ondernemers een rittenadministratie bij. Daarin registreren ze alle ritten die ze met hun zakelijke auto maken.

Een rittenadministratie is niet wettelijk verplicht, maar is wel aan te raden om te doen. Het is anders behoorlijk moeilijk aan te tonen dat je jouw auto niet of nauwelijks gebruikt voor privédoeleinden.

Met de ‘Verklaring geen privégebruik’ auto kun je aantonen dat je niet meer dan 500 privé kilometers met de auto rijdt. Je vult deze verklaring in op de website van de Belastingdienst.

Verzekering

Bij de meeste zakelijke autoverzekeringen zijn privékilometers meeverzekerd. Ga je met de auto van de zaak op vakantie naar het buitenland? Dan is het belangrijk om goed na te kijken of de autoverzekering geldig is in de landen waar je naar toe reist.

Opbouw schadevrije jaren

Heb je geen eigen auto op jouw naam staan, dan bouw je (meestal) ook geen schadevrije jaren op. Omdat schadevrije jaren voor een lagere premie zorgen kan dat behoorlijk zonde zijn. Het is namelijk vaak lastig aan te tonen dat je schadevrij in een auto van de zaak hebt gereden. Je kunt een werkgeversverklaring aanvragen als je de enige bent geweest die in de auto heeft gereden, maar het kan zijn dat je verzekeraar deze niet accepteert.