Met de auto van de zaak op vakantie heeft een aantal voordelen. Kosten die je maakt op vakantie met de auto kun je declareren aan jouw werkgever. Zoals bijvoorbeeld:

  • Parkeerkosten
  • Brandstofkosten
  • Reparatiekosten
  • Kosten van tolwegen

De btw die over deze kosten wordt betaald mag je niet verrekenen. Houdt er ook rekening mee dat de kosten binnen een redelijke grens moeten blijven en bewaar de bonnetjes goed.

Bijtelling

Heb je een auto van de zaak en gebruik je deze ook privé? Dan krijg je te maken met eventuele bijtelling. Je werkgever telt dan een bedrag bij je loon op. Dit bedrag bestaat uit een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

We schreven al eerder het blog  ‘Auto van de zaak en bijtelling’.

Kilometeradministratie

Als je geen bijtelling wilt dan zal je moeten aantonen aan de Belastingdienst dat je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Dat doe je met een kilometeradministratie.

Als je zo’n kilometeradministratie voert, kun je beter niet met je zakelijke auto op vakantie gaan. Zodra je met de auto op vakantie gaat zal je waarschijnlijk dit aantal kilometers overschrijven, waardoor je toch bijtelling moet betalen. Al kan het natuurlijk zo zijn dat je dicht bij huis blijft dit jaar.

Toestemming

Wil je als werknemer met de auto van de zaak op vakantie? Dan heb je hiervoor wel toestemming nodig van je werkgever.

Verzekering buitenland

Bij de meeste zakelijke autoverzekeringen zijn privékilometers meeverzekerd. Ga je met de auto van de zaak op vakantie naar het buitenland? Dan is het belangrijk om goed na te kijken of de autoverzekering geldig is in de landen waar je naar toe reist.

Groene kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee toon je aan dat jouw voertuig verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Op de groene kaart lees je in welke landen je verzekerd bent. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit en is aan te vragen bij de verzekeringsmaatschappij van de auto.