Wil je als mkb-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt daarbij. Met deze subsidie kun je een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft je inzicht in het verder verduurzamen van je onderneming en/of wagenpark.

Voor wie is deze regeling?

Deze subsidieregeling is voor mkb-ondernemingen die:

  • tot 250 werknemers (fte’s) in dienst hebben;
  • een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen genereren;
  • 1 of meer bedrijfspanden bezitten of die een bedrijfspand (of ruimte daarin) huren;
  • niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. Het bedrijfspand mag per jaar niet meer dan 25.000 maardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit verbruiken.
80 % van de kosten met een maximum van € 2.500

De subsidie voor een energieadvies bedraagt 80% van de kosten, met een maximum van € 2.500 per bedrijfspand. De strekking van het energieadvies is om per bedrijf te bepalen wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van het bedrijfspand en van de bedrijfsvoering. Ook kan subsidie worden aangevraagd voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen.

Regeling aanvragen

De regeling is opengesteld van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regeling uit. Het budget voor deze subsidieregeling bedraagt € 28,2 miljoen. Je vraagt de regeling hier aan. 

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat