Als je je kinderen, kleinkinderen of iemand anders een schenking doet, moet hierover tot 40% belasting betaald worden. Door gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting, kun je dit geheel of deels voorkomen.

Wil je dit jaar nog iets schenken, doe dat dan voor 1 januari 2021.

Schenking aan kinderen

Een schenking aan de kinderen komt het meest voor. Hiervoor bestaan verschillende vrijstellingen. Eén ervan kun je ieder jaar opnieuw benutten. In 2020 bedraagt deze jaarlijkse belastingvrije schenking aan kinderen € 5.515 per kind.

Specifieke vrijstellingen

Daarnaast bestaan er voor kinderen eenmalige specifieke vrijstellingen. Zo kun je aan ieder van je kinderen tussen 18 en 40 jaar eenmalig € 26.457 schenken. Wordt het geld aantoonbaar gebruikt voor een dure studie, dan bedraagt de vrijstelling eenmalig € 55.114.

Vrijstelling eigen woning

Schenkingen ten behoeve van een aankoop van een eigen woning zijn in 2020 vrijgesteld tot een bedrag van € 103.643. Deze vrijstelling geldt niet alleen voor je kinderen, maar voor iedereen, dus ook voor je kleinkinderen. Er gelden wel een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Kleinkinderen ook fiscaalvrij?

Naast de vrijstelling voor de aankoop van een huis, bestaat er geen specifieke fiscale vrijstelling voor schenkingen aan kleinkinderen. Wel kun je gebruikmaken van de algemene jaarlijkse vrijstelling, die in 2020 € 2.208 bedraagt. Schenk je meer aan je kleinkind(eren) dan dit bedrag, dan geldt er voor hen wel een lager belastingtarief.

Tarieven
  • Schenk je je kinderen een bedrag van meer dan € 5.515, dan bedraagt het belastingtarief 10% over het meerdere tot € 126.723 (dit geldt dus niet voor de éénmalige vrijstellingen). Boven dit bedrag is het tarief 20%.
  • Voor kleinkinderen zijn de tarieven 18% tot € 126.723 en 36% over het meerdere,.
  • Voor willekeurige derden is het tarief 30% tot € 126.723 en 40% over het meerdere.

Heb je vragen over belastingvrij schenken in 2020, neem dan contact met ons op.

Estate planning

Schenkingen zijn onderdeel van ‘Estate planning’. Estate planning wordt ook wel nalatenschapsplanning genoemd en gaat over het plannen en regelen van je (privé) nalatenschap. Je kunt hierbij denken aan schenkingen, trouwen, overlijden en opvolging binnen een familiebedrijf. Je leest er meer over in het blog wat we hier eerder over schreven.