Gezien de lage of zelfs negatieve rente op spaartegoeden kan het aantrekkelijk zijn om (extra) af te lossen op de hypotheekschuld. Hoewel de hypotheekrente nog steeds heel laag is, ligt deze toch hoger dan de spaarrente. Boetevrije aflossing is vaak mogelijk tot 10 of zelfs 20% van de oorspronkelijke hoofdsom. Aflossing met spaargeld verlaagt bovendien het vermogen in box 3, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.

Rentemiddeling

Heb je de rente in het verleden voor langere tijd vastgezet op een hoger niveau dan de huidige rente? Informeer bij de bank dan eens naar de mogelijkheid van rentemiddeling of vraag wat het kost aan boeterente om het contract open te breken en de rente op een lager niveau vast te zetten. Omdat er altijd een deel extra mag worden afgelost, kan dit voordelig zijn. De boeterente die je bij vervroegde aflossing moet betalen is aftrekbaar.

Bankspaar- of levenhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek spaar je tegen de rente die je ook betaalt voor je hypotheeklening. Bovendien hoef je over dit spaarbedrag geen vermogensrendementsheffing te betalen. Je kunt dus beter een extra bedrag in je spaarpolis of op de bankspaarrekening storten dan extra aflossen op de lening. Let wel op dat je niet onbeperkt extra premie of spaarinleg kunt storten.

Alleen extra aflossen wat je kunt missen

Het spreekt misschien voor zich maar los alleen extra af met geld wat je kunt missen. Het zou zonde zijn als je later een lening moet afsluiten voor een grote uitgave waarvoor je had kunnen sparen.

Tip

Oriƫnteer je ook eens bij andere geldverstrekkers. Ondanks de kosten van een nieuwe hypotheek kun je voordeliger uit zijn door over te stappen. Denk eens aan je eigen bv als geldverstrekker voor je hypotheek.

Contact met een adviseur

Neem voordat je extra gaat aflossen op je hypotheek altijd eerst contact op met je adviseur om jouw situatie door te spreken. Je neemt hier contact met ons op.

Bron: Overig | publicatie