Sinds 4 januari 2021 is de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) weer geopend. Je kunt de ISDE aanvragen voor maatregelen waarmee je energie bespaart of waarmee je zelf duurzame energie opwekt. Zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers kunnen gebruik maken van deze subsidie.

Woningeigenaren

Ben je eigenaar van een koopwoning en is deze woning je hoofdverblijf? Dan kun je gebruiken maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Als woningeigenaar kun je subsidie aanvragen voor de aanschaf van:

  • Aansluiting op een warmtenet
  • Isolatiemaatregelen
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler

Op de website van het RVO kun je per maatregel de voorwaarden vinden voor deze subsidieregeling voor woningeigenaren.

Zakelijke gebruikers

In tegenstelling tot de SDE++ subsidie, die alleen aangevraagd kan worden voor grootverbruik aansluitingen, is de ISDE bedoeld voor kleinverbruik aansluitingen. Je bent een kleinverbruiker voor de Elektriciteitwet als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3×80 Ampère.

Ondernemers kunnen met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing hun gebouw verduurzamen.

Als ondernemer kun je subsidie aanvragen voor de aanschaf van:

  • Aansluiting op een warmtenet
  • Kleinschalige windturbine
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen

Op de website van het RVO kun je per maatregel de voorwaarden vinden voor deze subsidieregeling voor kleinverbruik aansluitingen.

Aanvragen

Wanneer je de aanvraag bij het RVO hebt ingediend dan wordt deze op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Meer dan 80% van de aanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld en je kunt de aanvraag volgen via het eLoket. Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je de subsidie binnen maximaal 1 week na de beslissing.

Maak je bedrijfspand energiezuinig voor 2023

Vanaf 2023 is ieder kantoor groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Naast de ISDE zijn er ook nog andere financiële regelingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken. In september vorig jaar schreven we hier een blog over met interessante tips en links.

Hulp nodig?

Wil je meer informatie over de ISDE of over het verbeteren van je energielabel voor 2023? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. We helpen je graag verder.