Bouke Veenstra is derdejaarsstudent Accountancy aan de Hanzehogeschool en loopt sinds afgelopen februari stage bij AKSOS. Hard werken en veel humor zijn zaken die bij hem hoog in het vaandel staan.  

Coronacrisis

Aan het begin van het schooljaar werd hem al gewaarschuwd dat het lastig kon zijn om een stageplek te vinden, vanwege de coronacrisis. Gelukkig kwam hij al snel de vacature van AKSOS tegen en besloot een kennismakingsgesprek in te plannen.  

Tijdens het gesprek klikte het meteen en afgelopen februari kon ik dan aan de slag‘, zegt Bouke.  

Het was best spannend om voor het eerst stage te lopen. Ik wist niet zo goed wat me te wachten stond maar ik werd tijdens een rondleiding gelukkig heel gastvrij ontvangen. Iedereen vond het leuk om kennis te maken, wat mij meteen op mijn gemak stelde. 

Samenstellen van jaarrekeningen

Bouke heeft er nog maar twee maanden opzitten als stagiair, maaheeft al veel geleerd. In het begin was ik vooral bezig met de basiswerkzaamheden, zoals het inboeken van administraties. Nu ik dit onder de knie heb, ben ik voornamelijk bezig met het samenstellen van jaarrekeningen.’ 

Naast zijn werkzaamheden binnen de samenstelpraktijk krijgt Bouke ook de kans om mee te kijken in de controlepraktijk. ‘Ik heb de kans gekregen om drie weken mee te draaien op de controleafdeling. Tijdens deze periode zal ik voornamelijk bezig zijn met het controleren van jaarrekeningen’, zegt Bouke.  

Theorie en praktijk

Wat hem opviel tijdens zijn stageperiode? ‘Dat de praktijk toch erg verschillend is met de theorie die we tot nu toe op school hebben gehad. Ik denk dat dit te maken heeft met dat ik stage loop op de samenstelafdeling en de theorie vooral gaat over de controlepraktijk. 

Gelukkig leed Bouke zijn stagebegeleiding niet onder de coronacrisis‘Als er dingen zijn die ik niet begrijp kan ik altijd bij iedereen aankloppen. En als het even niet past, plannen we dit op een ander moment. Dat ik zelf leer hoe iets in elkaar steekt en niet zomaar iets overneem van mijn collega’s maakt dat ik al zoveel heb geleerd tijdens mijn stageperiode en ik hoop dit ook te kunnen doorzetten’. 

Jezelf zijn

‘Wat ik een volgende stagiair nog mee wil geven? Als je op zoek bent naar een leuke en leerzame stageplek ben je bij AKSOS op het goede adres. ‘Als je hier jezelf bent en vragen durft te stellen, kun je het zo ver schoppen als je zelf wilt.’

Ook Jeroen liep stage bij AKSOS Accountants & Belastingadviseurs. Inmiddels is hij al een tijdje aan de slag als belastingadviseur op de fiscale afdeling. Lezen hoe hij zijn stageperiode heeft ervaren