Vanaf 1 januari 2024 zijn de belastingrentetarieven, ook wel bekend als belastingrente, verhoogd. De huidige tarieven zijn 10% voor de vennootschapsbelasting en 7,5% voor de inkomstenbelasting. Dit zijn de hoogste percentages in de afgelopen twaalf jaar.

Tijdig indienen
Wist je dat je geen belastingrente hoeft te betalen als je een voorlopige aanslag aanvraagt? Hiervoor dien je op tijd bij de Belastingdienst een voorlopige aangifte in. De deadline voor aangifte voor de IB is vastgesteld op 1 mei 2024 en voor de VPB op 1 juni 2024.

Hoe de renteperiode wordt berekend
De belastingrente wordt berekend over het bedrag van de belastingaanslag.

  • Renteperiode berekenen inkomstenbelasting
    Voor de inkomstenbelasting betaal je rente over de periode vanaf 1 juli van het jaar volgend op het belastingjaar, tot zes weken na de dagtekening van de aanslag.
  • Renteperiode berekenen vennootschapsbelasting
    Voor de vennootschapsbelasting geldt dezelfde berekening van de renteperiode, tenzij er sprake is van een gebroken boekjaar. In dat geval begint de renteperiode zes maanden na het einde van het boekjaar.

Goed om te weten: de renteperiode heeft een eindstreep. Als de aanslag wordt bepaalt op basis van je aangifte, dan stopt de renteteller na negentien weken vanaf het moment dat je aangifte door de Belastingdienst is ontvangen.

Voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen? Wij regelen het voor je!
Wist je dat de Belastingdienst meestal zelf voorlopige aanslagen voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting oplegt? Echter, kan het voorkomen dat de voorlopige aanslag onjuist berekend is omdat deze is gebaseerd op verouderde of onjuiste gegevens.

Tip: is uw inkomen of belastbare winst gestegen? Of is uw persoonlijke situatie veranderd? Geef dit dan door aan je adviseur bij AKSOS. Het is belangrijk om deze veranderingen tijdig door te geven om onnodige rentelasten te voorkomen. Ook als je andere vragen of zorgen hebt staan onze collega’s voor je klaar.

Overzicht verwerkingstijd en renteperiode  
De bedragen die je moet betalen voor de voorlopige aanslagen zijn onderworpen aan dezelfde tarieven en termijnen als de belastingrente. Wanneer je een verzoek indient om de aanslag te verhogen of verlagen, zal de Belastingdienst dit meestal binnen twee tot drie weken verwerken.

Het is dus nog mogelijk om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2023 aan te vragen. Let wel, deze aanslagen dienen in één betaling voldaan te worden. Voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting van het jaar 2024, is er de optie om deze in de loop van het jaar in termijnen te betalen.

Meer informatie
Zit je met vragen over je (voorlopige) aanslag? Geen zorgen, we zijn er voor je! Gebruik onderstaand formulier om contact met ons op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *